Az elektronikus eseménytároló

Print Friendly, PDF & Email

Legolvasottabb írások57715

A megbízható (újszerű, sérülésmentes, rendszeresen karbantartott, stb. jelzők), meg a megbízhatónak tűnő, vagy annak hirdetett autó nem olcsó, és állapotának felmérése, jellemzőinek megállapítása sem egyszerű.

A vevő vásárolt vállalkozásának egy megbízhatónak hirdetett, és annak is tűnő autót, autókereskedőtől, kellően részletes, és mindkét fél érdekeit figyelembe vevő szerződéssel. A vevő az autót vállalkozása céljaira használni kezdte. Nem volt kevés a napi futásteljesítmény, napi 200-300 km. Ehhez valóban megbízható autó kell.

Sajnos a vevő használatában, nem egészen egy évvel a vételt követően autópálya üzemben elvesztette az autó a teljesítményét, és leállt, újraindítani nem lehetett. Bosszantó esemény, oda a napi tervezett program, és még foglalkozni is kell az autóval.

Nyilván felmerül a vevőben a kérdés: Vajon megfelelő minőségű árút adtak el nekem?

A modern járművek elektronikus eseménytárolója, az Aibag Control Module tartalmaz minden szükséges adatot (dátum, sebesség, gázpedálállás, féknyomás….stb.), csak tudni kell kiolvasni. Mi kiolvastuk.

De a balesetben részes gépkocsivezetőben is felmerül a kérdés: Vajon akkora volt a sebességem, amit a szakértő kiszámolt?

Amit kiolvasunk, az tény, és nem számított eredmény, és a tény és a számított eredmény között rendkívül nagy a különbség. Bármilyen eljárásban lehet ugyan vitát nyitni a kiolvasott tényadatról, csak nem érdemes. Ha az eljáró hatóság összehasonlítja pld. a számított ütközési és haladási sebességadatot az ACM-ből kiolvasott tény adatokkal, és a kettő között nagy – 20 %, vagy több – az eltérés, akkor vajon a tény, vagy a számítás lesz az irányadó?

Úgy gondoljuk, oka van annak, hogy az alábbiak szerint fogalmaz a törvény:

„Az igazságügyi szakértő feladata, hogy a hatóság kirendelése vagy megbízás alapján, a tudomány és a műszaki fejlődés eredményeinek felhasználásával készített szakvéleménnyel, a függetlenség és pártatlanság követelményének megtartásával döntse el a szakkérdést, és segítse a tényállás megállapítását.”

Deli Kálmán & Pintér Zoltán

balesetelemző és gépjármű közlekedési-műszaki
igazságügyi szakértők

Elérhetőségek:
06-30-9513726 & 06-20-9535469
delikalman@gmail.com & pizoszakerto@gmail.com
balesetelemzo.hu

Translate »