Autós rodeó Fiat Puntóval?

Print Friendly, PDF & Email

Legolvasottabb írások49215

Eva Rezesová 170-180 km/óra sebességgel száguldó BMW X5-ös terepjárója 2012. augusztus 21-én hajnalban öklelt fel az M3-as autópályán egy kis Fiat Punto-t, amely 100 km/óra sebességgel haladva éppen egy nyergesvontatót előzött.

A Fiatban két idősebb házaspár utazott, akik közül hárman a kisautót elnyelő lángtengerben lelték halálukat, egyikük pedig nem sokkal később a kórházban hunyt el.Az ügyészség több ember halálát okozó ittas járművezetésért bűncselekmény miatt emelt vádat a szlovák milliomosnő ellen.

Az elsőfokú bírósági eljárás kimondottan biztatóan alakult Rezesova számára, akit a Gödöllői Járásbíróság csupán 6 év szabadságvesztésre ítélt, amelyet még csak nem is börtönben, hanem –tekintettel arra, hogy pikkelysömöre miatt „börtöntűrő képessége” csökkent – az enyhébb fokozatú fogházban töltött volna le. A bíróság megszüntette az előzetes letartóztatást is, így Rezesova egy Duna-parti luxusapartmanban várhatta a másodfokú eljárást.

Az enyhe ítéletben jelentős szerepe volt a Rezesováék által felkért nagy tekintélyű igazságügyi szakértőnek, akinek szakvéleménye „megágyazott” a Rezesovának kedvező ítéletnek.

Az áldozat a hibás?

Az elsőfokú ítélet szerint a körülbelül óránként 100 kilométeres sebességgel haladó Fiat Puntó “nem kizárható módon” az ütközés előtti másodpercekben vágott ki a minimum 165 kilométerrel száguldó BMW X5 elé, ezzel pedig “súlyosan sérthette az irányváltoztatás nélkül haladó vádlott elsőbbségi jogát”.

Az áldozatok tehát gyakorlatilag maguknak keresték a bajt, a Fiat Punto szabálysértő módon sávot váltó sofőrje idézte elő a balesetet.

A bíróság körültekintően minden szálat elvarrva még azt is megállapította, hogy ha az ittas Rezesova – ne adj’ Isten – a megengedett 130 km/óra sebességgel haladt volna, a személygépkocsik ütközése akkor sem lett volna elkerülhető, mivel a 60 sofőr éves nagyon hirtelenül csapott ki elé Fiat Puntójával.

Az ítéleten felbátorodó vádlott mindjárt fellebbezett is – teljes felmentésért. Az áldozatok hozzátartozói felháborodottan, sírva hallgatták az ítéletet.

A közlekedési bűncselekmények terén rutinos bírónő – aki a Rezesovát támogató sztárszakértővel közösen szakkönyvet is írt – a sajtóbeszámoló szerint csak egy alkalommal jött zavarba a tárgyalás levezénylése során: amikor az ítélet kihirdetését követően Rezesová elkezdett hálálkodni neki.

 Autós rodeó Fiat Puntóval?

A másodfokú eljárás kulcskérdése az volt, hogy előidézhette-e vétkes módon a balesetet a Fiat Puntó vezetője azzal, hogy villámgyorsan – kb. 2,2 másodperc alatt – kivágott a belső sávban közeledő BMW elé?

A másodfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék első teendőinek egyike volt, hogy az elsőfokú ítélethez nagyban hozzájáruló sztárszakértőt elfogultság látszata miatt kizárja az eljárásból. Az igazságügyi szakértői névjegyzékből véletlenszerűen kiválasztott Császár Gergely bevonásával a bíróság a baleset helyszínére vonult, és ott egy éjszaka megtartott bizonyítási kísérlet során próbálta megállapítani, hogy a 100 km/óra sebességgel haladó Fiat Punto képes lehetett-e éjszaka 2,2 másodperc alatt kicsapni a BMW X5 elé. Az új szakértő azt állapította meg, hogy ez elvileg lehetséges, de ennyire hirtelen kormánymozdulatot legfeljebb közvetlen veszélyhelyzet esetén tenne egy sofőr.

Még ennél is sokatmondóbb eredményt hozott az a kísérlet, amelyet önszorgalomból végzett el két másik független szakértő, Deli Kálmán és Pintér Zoltán, akik „érdekes”-nek találták az addig mérvadónak vett szakértői vélemény által a Fiat Puntónak rovására írt huszáros éjszakai sávváltást.

Vásároltak egy Fiat Puntót, és felkértek egy 26 éves autóversenyzőt, hogy a kiskunlacházi repülőtéren ismételje meg a sztárszakértők által a 60 éves sofőrnek tulajdonított kaszkadőrmutatványt. A két független szakértő azt állapította meg hogy az áldozatot hibásként kihozó sávváltást egy képzett autóversenyző még nappal sem nagyon képes megvalósítani.

 Igazságszolgáltatás

A másodfokú bíróság az ügyben csakugyan igazságot kívánt osztani: Rezesovát 9 év börtönre ítélte, és ami ugyanilyen fontos, kimondta, hogy a Fiat Punto sofőrje nem volt vétkes, a 66 éves karácsondi férfi végig szabályosan közlekedett.

Az eljáró bíró azt sem mulasztotta el, hogy felhívja a figyelmet az elsőfokú ítélet alapvető anomáliájára: az elsőfokú bíróságnak fel kellett volna mentenie Rezesovát, ha már egyszer elfogadta a milliomosnő  szakértőjének  azon álláspontját, hogy az idős sofőr olyan szabálytalanul váltott sávot, hogy Rezesova 130 km/h szabályos sebességgel sem tudta volna elkerülni az ütközést.

Az ítélet meghozatala után a balesetben elhunyt egyik házaspár fia keserűen jegyezte meg a HVG-nek, hogy nagyon nagy baj van az igazságügyi szakértői rendszerrel, pontosabban „azokkal a jó pénzért dolgozó szakértőkkel, akik az áldozatból bűnöst, a bűnösből pedig áldozatot igyekeznek csinálni”

Dr Györei Péter ügyvéd

Forrás: http://drgyorei-bunteto-ugyved.hu

Translate »